25. feb. 2007

Spartanske sandaler

Oops, hadde faktisk hele tre saker på trykk i gårsdagens BT-magasin (for de heldige av dere som fikk lest det). To av sakene har jeg jo forhåndsannonsert her på Droneland - Britney Spears fallout med eget hår og saken om de nye Marilyns fra Diana til Anna Nicole - men den tredje skulle egentlig på i mars, rundt tiden da filmen 300 har premiere. Magasinsaker legges kun i begrenset grad ut på nett, så kan dessverre ikke tilby noen linker.

Saken tar for seg antikken på film og fjernsyn, for i lys av suksessen til Ridley Scotts Gladiator er det kommet en håndfull tvilsom vare som har brakt tankene tilbake til Hollywoods flørt med antikken på sent 50- og tidlig 60-tall (en kurve som kan sies å ha gått til topps da Ben Hur vant 11 Oscar og Cleopatra senket denne typen megalomanske produksjoner - og det var neppe bare sminkebudsjettet til Liz Taylor som gjorde utslaget!). I tillegg har vi selvsagt fått tv-serien Rome, som har gjort en brukbar showing på seerstatistikkene, selv om den ikke når opp til camphetsfaktoren til 70-talls klassikeren I, Claudius.

Overskriften på 300/antikken-saken var "En gang var vi krigere" og ingressen lød så her:
Gladiators suksess slo ned som en bombe. Siden er vi blitt overrent av mer eller mindre tvilsomme filmer fra antikken. Vil episk anlagte 300 lykkes der hvor andre har feilet?

Kort om 300 (som har premiere rundt omkring i verden i løpet av mars) så fikk jeg med meg traileren da jeg så Mel Gibsons Apocalypto (ett av årets must-see og et tegn på at mannen er i ferd med å bli gal - bra omtale i Guardian hvor det trekkes tråder til alt fra Leni Riefenstahl til Werner Herzog). 300-traileren lovet bra. Både for fans av sandalfilm og alt som er Frank Miller-relatert - Sin City fans take note. 300 er i likhet med Sin City basert på en tegneserie og holder seg tett opptil visjonen til Miller. 300 er en film om helter. Nærmere bestemt de spartanske elitesoldatene som stod imot den persiske hær og har siden fungert som et mytologisk forsvar av vestlige verdier. Demokratiets redningsmenn, etc. Eller som David Bowie sang: Dann sind wir Helden, für einen Tag.

Ingen kommentarer: