22. feb. 2007

Barbecue-testen

Gordon Brown eller David Cameron? Det er spørsmålet som stilles i denne kronikken, etter at en måling i The Guardian tidligere denne uken viste et 13 % forsprang for Tory-lederen. Noe som skulle bety rent konservativt flertall. Og som det påpekes i kronikken er det få som vil være uenig i at Cameron ville vinne det amerikanerne kaller "the barbecue test". Likefullt, her er mange gode argument for hvorfor - og hvordan - Brown kan/vil snu de negative målingene for Labour.

Som gammel Tory-sympatisør gjør det nesten litt vondt å si at Labour stort sett har gjort en god jobb. Enda verre er det å se en Tory-leder tråkke oppå alle de sakene som brukte å definere de britiske konservative. Eller for den saks skyld partier på høyresiden overalt. Camerons "hug a hoodie"-utspill er et godt eksempel på en politiker som fullstendig feilkopler politisk. Med et trylleslag underminerer han det som er ett av høyresidens trumfkort ved valg, kriminalpolitikken, ved å leke "soft on crime". (Aner vi slagordet: "soft on crime, soft on the causes of crime".) Hvorfor forandre politikk på ett av de få områdene hvor toryene faktisk har troverdighet?

Ellers har Cameron også kastet seg på miljøkarusellen. Noe som er vel og bra, selv om jeg tror at han ideologisk kommer til å slite mot Labour på dette området. En annen ting er at hans globale engasjement - både miljøvern og kamp mot global fattigdom (som Cameron også bruker mye tid på) - krever internasjonal samhandling. Paradoksalt nok holder Cameron samtidig fast på de konservatives EU-skepsis, inkludert motstand mot innføringen av Euroen i Storbritannia. Er det ikke et paradoks at Cameron vil ha internasjonale tiltak på utvalgte områder samtidig som han motsetter seg et tettere samarbeid i det overnasjonale organet (EU) som realistisk sett kan gjøre mest for å fremme de sakene han hevder ligger hans hjerte nærmest?

Selv om jeg ikke syns Gordon Brown er verken spesielt sjarmerende eller i utgangspunktet ligger meg nærmest politisk, fremstår han som langt mer troverdig enn den tidligere reklamemannen Cameron. Dessuten, de snart ti årene Labour har sittet ved makten har Brown vært finansminister. Når man ser på hvor bra britisk økonomi har klart seg i forhold til andre vestlige land bør man kanskje la tvilen komme tiltalte til gode?

Ingen kommentarer: