25. feb. 2007

Rock The Casbah?

Hallgrim Berg har visstnok skrevet en bok om den islamske trussel. Hm... er det virkelig mulig å ta på alvor en mann som i sin tid skrev leserinnlegget "Rock it, baby!", der han sterkt motsatte seg at offentlige midler skulle brukes på rock? Samtidig var det ifølge Berg tydeligvis helt greit å bruke penger på folkemusikk. Vi får anta at den helst må være norsk...

Et av de største problemene i denne "kulturdebatten" er at mange i likhet med Berg snakker om vestlige verdier. Men hva vil det si å være norsk anno 2007? Hva vil det si å være tysk? Hva vil det si å være britisk? Tja, ofte mangler de som er mest kritiske til såkalt fremmedkulturelle enhver idé om hvordan man identifiserer egen kultur. Kanskje det hele er et spørsmål om hvordan vi selger oss selv og vår kultur? Kanskje vi trenger mer spin? Kanskje det rett og slett er vi som trenger kursing for å lære om oss selv? Eller kanskje alle burde høre Rock the Casbah sammen?

Link for de som vil høre Clash-klassikeren. Minner også om at denne inkluderer tekstlinjen om tekstens sharif: "he thinks it's not culture". Khomeini and Berg would approve! Nok et eksempel på de kulturelle båndene mellom kristne og muslimske fundamentalister?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Husker at Hallgrim Berg i sin tid konsekvent omtalte rock og hardrock som "dræp og kvæl-musikj" (yes, han uttaler det musikj). Nå har han lagt sin elsk på dette herlige nye skrekkordet "Eurabia". Forventer snart en sammensmelting her, så vi får den grusomme og livsfarlige sjangeren "Dræp og kvæl-musikj frå Eurabia"?

droneland sa...

Snakker vi en genre videre for et BM-band med kreative ambisjoner her?

Anonym sa...

Det BM-bandet finnes allerede.

Uansett, synes du skal lese dette:

http://www.signandsight.com/features/1146.html

Et par poenger rundt bruken av Hallgrim Berg=Khomeini, Bush=Hitler etc. -logikk.

Forresten, tilbake til discoen, vet du hvem som har originalen til "Let no man put us under"? Jeg har bare en av First Choice, men har hørt en annen versjon på radioen som låt bedre. Skulle gjerne visst hvem det var! :)

droneland sa...

Bra kronikk!
Min kommentar om Berg var mest myntet på mangelen i logikk om hans støtte til folkemusikk men fy til rock. Det henger dårlig sammen. Dessverre ikke et ukjent fenomen i politikken.

Let No Man Put Asunder: Mary J Blige har gjort en cover som finnes på hennes 99-album Mary. Kan det være den du tenker på?