25. feb. 2007

Overvåket?

Flere som syns at det er blitt rent for mye post-9/11 paranoia? For noen år var alle vennene mine bekymret over fremveksten av et overvåkingssamfunn. Nå synes det nesten som om folk flest ikke bryr seg. Enda verre er det at stadig flere betingelsesløst bejubler metoder de for få år siden ville fordømt. I antiterrorens navn ser det ut som om folk er villig til at fullmaktene for overvåking blir utvidet - i demokratiets navn! Bare den siste uken er det kommet forslag på begge sider av Nordsjøen om romsligere kår for overvåkerne - se BT og Guardian. Hit eit steg, og dit eit steg, så dansar vi inn i overvakingsstaten... (eller noe sånt).

Not in my name! Og man trenger knapt å minne om følgende visdomsord fra Benjamin Franklin for å skjønne at enkeltmenneskets frihet står over den form for illusorisk trygghet som den såkalte kampen mot terror representerer:
The man who trades freedom for security does not deserve nor will he ever receive either.

Ta bare debatten rundt muslimske kvinner og slør - der Economist slår fast at det nesten alltid er galt med forbud. Det er del av samme debatten, men av en eller annen grunn aksepterer vi at debatten rundt tema som er beslektet ofte foregår separat som om du kan "løse" én ting uten å takle andre problemstillinger. Farlig naivt!

Og ja, tilføyer en liten kommentar hvor man spør om headscarves er de nye afros...

Ingen kommentarer: