26. feb. 2007

Oscar: vinnere og tapere

Nok en Oscar-utdeling overstått (liste over vinnere/nominerte). Begynner dog å bli nøyaktig ti år siden sist jeg satt oppe hele natten for å få med meg vinnerne mens det skjedde. Moro som det enn er å følge er det ikke nødvendigvis verdt å miste nattesøvn over en begivenhet du likevel ikke kan påvirke.

Så hva kan vi konkludere med årets Oscar? Mer forutsigbart enn på lenge. Martin Scorsese hentet hjem en velfortjent Oscar etter mange års iherdig innsats for å få prisen. Da jeg intervjuet ham i forbindelse med hans forrige film, The Aviator, brukte han omtrent halve intervjuet til å snakke om hvor lite Oscaren betydde for ham. Sure! Tror aldri jeg har opplevd et så lite ærlig intervjuobjekt som han akkurat da. Hvorfor så vanskelig for å uttrykke følelser? Sukk. Vi får tilgi ham siden han tross alt har gitt oss mye stor filmkunst opp gjennom årene. For alle som liker gangsta film er uansett The Departed midt i blinken.

Eneste lille overraskelse var forsåvidt at Eddie Murphy ikke fikk beste mannlige birolle for sin innsats i Dreamgirls. Kunne vært et fint lite plaster på såret for Eddie nå da hans eks, Mel "Scary Spice" Brown, snart føder deres barn og det blir sure farskapsbidrag å betale for komikeren som er blitt familieunderholder. Dreamgirls er hans beste innsats på så lenge jeg kan huske. (Ikke at dét nødvendigvis sier så mye...)

Ellers litt skuffet over at Pans Labyrint ikke vant mer enn to av de seks prisene den var nominert til. Fin-fin fabel i skjæringen mellom realisme, fantasy og psykologisk grøsser. Anbefales for alle som har likt regissør Guillermo del Toro sine tidligere filmer, såsom Hellboy og The Devil's Backbone, samt folk som rett og slett er nysgjerrig på filmer som ikke tilpasser seg Hollywood-malen for en happy ending. Et klassisk folkloristisk narrativ gjør likevel at Pans Labyrint har bred appell og filmen har også vært en kinosuksess i hele verden.

Ingen kommentarer: