13. sep. 2009

Ildvognene

Bra åpning på denne teksten om den bayerske kunst-altmuligmannen og tidligere racerbilkjøreren Franz Abraham, der det brukes et sitat av ingen ringere enn Werner Herzog for å suge leseren inn. Det lykkes, selv om Abraham i sin pomp og prakt kanskje synes å ha mer til felles med en annen av Bayerns store sønner – Richard Wagner.

Det er nemlig ingen ting å utsette på ambisjonene til Abraham, som i ren og skjær stormannsgalskap vil sette opp Ben Hur som et storstilt spetakkel. Over hundre år etter at boken kom ut og et halvt århundre etter at filmen med Charlton Heston stakk av med elleve Oscar-priser, kan vi altså ønske velkommen: Ben Hur Live.

Det er fire scenarier for dette: Økonomisk knall og fall og dundrende fiasko på alle plan. Økonomisk knall og fall men kunstnerisk suksess, der folk først for sent oppdager hva for noe bra de har gått glipp av. (You don't know what you've got till it's gone.) Økonomisk suksess men kritikerslakt. Eller økonomisk suksess og kritikere som bøyer seg i støvet. Uansett vil det bli passe mye sirkus rundt åpningen av dette eposet.

Garantert hestegalskap! Hva er det vel annet enn å si: «Men hva gjør vi med Franz?»

Ingen kommentarer: