15. aug. 2008

På fisketur i utopia

Madeleine Bunting er med sin chattering classes politiske korrekthet ikke akkurat Dronelands favorittspaltist i The Guardian, men når hun setter fingeren på hvorfor resten av verden ikke bør importere en skandinavisk velferdsmodell er hun spot on:

It's easy to romanticise the welfare priority and democratic values, but it's all built on very un-British restrictions of freedom.

Og det allerede i ingressen før hun peker på hvordan det nordiske tenkemønster er styrt av en ubehagelig vanetenkning som leder til sosial kontroll og at folk undertrykker sine naturlige lyster:

On successive visits to Denmark, Norway and now, just back from two weeks in Finland, I've kept bumping up against the same puzzling phenomenon: a kind of unquestioning assumption of how things should be, a form of social control about the way to behave and one's responsibilities to others.

Hvem sier at pietismen er død? Kanskje den bare har dukket opp i nye, fjongere klær? Det er åpenbart at det gamle ordtak om at "hvor alle tenker likt, der tenker ingen meget" fortsatt lever i beste velgående i våre nordiske land. I hvert fall om vi skal tro på utlendingene. Noe vi kanskje burde bli flinkere til i den selvgode steinrøysa vår?

2 kommentarer:

VamPus sa...

Jøss, kom hun med noe smart? Men hun klarte å kalle oss rasister - så da er hun jo i samme sjanger som hun vanligvis er.. Alle som ikke er enige med henne er jo det. Traff henne i Oslo og hun tålte ikke kritiske spørsmål fra salen og ga tydelig uttrykk for at hun var overlegen alle andre.

droneland sa...

Madeleine Bunting er en unlikely hero når det gjelder personlig frihet, men for en gangs skyld hadde hun faktisk noen gode poenger om måten den skandinaviske velferdsmodellen kveler individet.