9. mars 2010

Veganismens mørke hjerte

At veganere er gledesdrepere er intet nytt. Tross alt må en tilnærming til mat som er bygget på noe som minner om gammellutheransk pietisme helst betraktes som en religiøs kult. Eller ren og skjær ideologi. Så er det da heller ikke så langt fra veganernes forhold til kjøtt til holdningen AKP-erne i sin tid inntok til denne jordens onder som Coca-Cola og alkohol. Sistnevnte ble jo aktivt fulgt opp av RV-politikere i ymse kommunestyrer land og strand rundt som ofte var like restriktive som KrF i alkoholpolitikken. Noe de ble lite kritisert for opp gjennom årene, men dog kanskje ikke så merkelig når man ser på pressens politiske sympatier.

Men tilbake til kjøtthaterne. Droneland minnes også en episode der han delte hus med en håndfull andre i London, og hvor det oppstod krangel mellom to av leietakerne om en kniv som ifølge huset vegetarianer-turned-veganer hadde bestemt seg for at var husholdningens «grønnsakskniv». Det hjalp ikke engang at kniven ble vasket opptil flere ganger. Den var ifølge vegetarianer-turned-vegan ikke mulig å bruke på grønnsaker etter dette. Nok om akkurat det dramaet.

For når veganere i California går undercover for å «avsløre» at en anerkjent sushi-restaurant i Santa Monica serverer «ulovlig» hvalkjøtt, minner det mest om norsk avholdsungdoms mange meningsløse stunt for å fravriste utesteder skjenkebevillingen. Det verste er at mange faktisk aksepterer denne typen moralisme. En sidegren av det vi nå kaller nymoralisme, får man si.

Uansett gir dette Droneland nok en utmerket anledning for å minne om New York-kokken Anthony Bourdains bevingede ord om California: «It's the vegan heart of darkness.» Og denne gang har vi beviset i form av de californiske grønnsakfascistenes aksjon.

Ingen kommentarer: