9. aug. 2009

Privatisert imperialisme

Det er ikke bare skoler, sykehus, fengsler, veibygging, etc som er blitt privatisert i USA. Som Irak-krigen har vist blir også stadig større deler av amerikansk utenrikspolitikk privatisert. Ta bare dette tilfellet...

Et amerikansk «investeringsselskap» driver og presser myndighetene i Kongo for gjeld påløpt som et resultat av wheeling-dealing mellom tidligere diktator Mobutu og Jugolavias kommunistiske enehersker Tito på 80-tallet. Nå har de fått en amerikansk domstol til å presse på Kongo sånn at det påløper daglige bøter på USD 20.000. Det er vanskelig å finne ord for denslags kynisme overfor et land som de siste par tiårene har slitt med en ødeleggende borgerkrig, der millioner av liv er gått tapt – for ikke å snakke om den reduserte livskvaliteten til størsteparten av befolkningen, som dels har måtte flykte fra sine hjem.

Imperialisme har uansett et nytt navn nå da fenomenet er blitt privatisert – vulture funds. Kanskje på tide at amerikanerne bytter ut ørnen med gribben som sitt nasjonale symbol?

Ingen kommentarer: