30. juni 2009

Bæng og kræsj

Er det bare bæng og kræsj når biler blir til maskiner og maskiner blir til mennesker og vice versa i Transformers-filmene? Norske kritikere synes åpenbart det der de triller terningen til enere og toere. I Sverige finner man derimot røster såsom denne i Svenska Dagbladet, hvor man under overskriften «Nu ännu snyggare og elakare robotar» gir den andre filmen i serien skryt for dens smakfullhet og triller terningen til en femmer:

«Det bästa i uppföljaren är dock robotarnas estetiska utveckling. De är elakare och snyggare och bär spår av både Wall-E och Aliens; från små muterade hushållsmaskiner till enorma saker som suger i sig pyramiderna. I min recension av den förra filmen konstaterade jag att man skulle kunna visa maskinernas förvandlingssekvenser som modern konst. I år skulle konstkritikerna springa benen av sig för att förklara vad de postindustriella statyerna betydde i spåren av bilindustrins undergång. Det är hur vackert som helst (...)»

Tyskerne er dog mer måteholdne, dersom denne omtalen fra Die Welt er noe å gå etter. Men i beste tyske ånd er de grundige når de forsker i dypet av die Phänomenologie des Geistes des Transformators, og påpeker dessuten vittig nok (hvem er det som sier at tyskere ikke har humor?) at en av bilene til sponsoren General Motors er gått ut av produksjon. Hm, kanskje ikke så rart det er krise i amerikansk bilindustri...?

Ingen kommentarer: