22. mai 2007

The Body Beautiful

Noensinne trodd at man kunne kombinere skjønnhetskonkurranser og kunst? Det er i hvert fall hva teaterregissør Morten Traavik har gjort med prosjektet Miss Landmine (lekker intro - og husk å skru på lyden for å høre hjemmesidens tonefølge). Under slagordet "Every body has the right to be beautiful" har han arrangert en missekonkurranse for landmine-ofre. Betyr dette at Morten Traavik er en slags teaterverdenes svar på prinsesse Diana?

Det er selvsagt kommet den altfor konvensjonelle kritikken fra gæmlis-feministisk hold om utnyttelse av kvinnekropp etc etc. I tillegg stiller andre gamle grinebitere spørsmålstegn ved hvorvidt dette er kunst eller ei og om pengene kunne vært brukt bedre. Noe som bringer Dronelands tanker tilbake til en av tidenes mest absurde filmkritikker, dengang BT slaktet Terminator 2 med den begrunnelse at pengene som var brukt for å lage filmen (T2 regnes som første film som offisielt sprengte $100 mill-grensen for en produksjon) kunne vært bedre anvendt for å hjelpe mennesker i den såkalte 3. verden. Uansett er dette et av de få norske kunstprosjektene som er blitt internasjonalt omdiskutert.

Det vil ikke overraske lesere av denne bloggen at Droneland ikke har denne typen moralistiske tendenser. Tvertimot mener han at dette er et prosjekt som kan fokusere på noe positivt fra Afrika, et kontinent som får altfor mye negativ medieomtale i Vesten. For de som bor i (eller har tenkt å besøke) Bergen, så vil det være en Miss Landmine-utstilling på Lepramuseet fra lørdag 26 mai til 1 september. Be there or be gone!

Ingen kommentarer: