11. mai 2008

Etisk profitt?

Det er noe foruroligende med såkalte etiske kapitalister. Noe gammeldags moralistisk. Ikke at moral er galt. Moralisme derimot er en uting. Denne tankegangen om at man er moralsk mer høyverdig enn andre. I beste fall blir det en psykose, i verste fall kan det lede til en særegen form for altruistisk narsissisme. Denne tankegangen har uansett dype røtter, spesielt innenfor protestantismen og har funnet sin høyborg i den noe spesielle formen for sekularisme man finner blant såkalte liberals i USA. Såkalte er stikkordet for denne formen for moralistisk liberalitet, som har mer til felles med fascisme enn med klassisk liberal tenkning i skjæringen mellom David Hume og Adam Smith.

Dessverre begynner stadig mer av denne amerikanske "liberale" tankegangen å spre seg til Europa. Noe man ikke minst ser innenfor den voksende økofascist-bevegelsen. Så da Droneland bladde gjennom et tidsskrift kalt New Consumer merket han seg følgende utsagn fra en kaffeforhandler ved navn Grant Lang som eier selskapet Mozzo Coffee. Ooh, for et überkult navn. På spørsmål om det er uetisk å tjene penger svarer han: "No. It just depends what you intend to do with it." Mener han å si at måten han selv forvalter profitten sin på er mer etisk enn måten andre forvalter profitten sin på? Kan noen fortelle Droneland at dette er noe annet enn moralisme?

At New Consumer ikke helt er Dronelands blad bekreftes vel bare av vitsene de trykker i bladet: "Why are coffee beans like teenagers? Because they are always being grounded." Oh dear, med humor som det er det ikke rart at økofascistene sliter med omdømmet.

Ingen kommentarer: