En å så typisk Guardian-vinkling i denne saken om hvordan futures-markedene innen matvarer som kaffe og kakao driver prisene opp og etter sigende skader bøndene. Rimelig lettvint legges skylden på hedge funds, som de siste årene har investert mye i matvarer. (Er det ikke investeringer verden trenger akkurat nå? Eller egentlig alltid?) Selv om journalisten for syns skyld har med et par kommentarer fra en Goldman-Sachs-ekspert, som motsier rapporten som danner grunnlag for saken.
Men når så punchlinen snakker om at kunder er villig til å betale dersom de vet at pengene går tilbake til bøndene heller enn til city boys, så blir Droneland ekstra skeptisk. Spesielt siden han tross alt vet om små bedrifter innen matvarebransjen som driver med såkalte kvalitetsvarer, og som ofte har direkte kontakt med produsent, som slett ikke bidrar så mye tilbake som de selv liker å fremstille og/eller kundene deres tror. Som kjent er «liberale» middelklassekunder blant de som er lettest å manipulere, i hvert fall sånn rent følelsesmessig. Saken viser mest hvor lett det å skyte på de store, uten å ta høyde for at de små ikke nødvendigvis er bedre samme hvor mye enkelte liker tanken om at smått er godt. Men kjekt for the chattering classes å ha et lettvint verdensbilde. Alltid greit å slippe å stille seg selv ubehagelige spørsmål.
Noe sier Droneland da også at hedgingen antakeligvis har flere benefits enn det som påstås i artikkelen, og bidrar til velstandsøkning. På samme måte som en The Economist-rapport om trender innen mat – fra økologisk til local food, m.m. – demonstrerte at de miljøbevisste burde handle på supermarkedkjeden Tesco fordi de har den minst ressurskrevende distribusjonen av mat.
Som de gamle kommunistrapperne Consolidated påpekte: «There's always an alternate viewpoint.» Jepp, og det gjelder også i saker der planøkonomene hevder at de har «rett». Hadde det bare vært like lett å overbevise den borgerlig korrekte venstresiden. Iblant savner man gode, gammeldagse, ureformerte kommunister fremfor de «siviliserte» radikale nåtildags. Kommiene kunne man i det minste snakke rasjonelt med.
2. aug. 2010
Blame the messenger
Labels:
agriculture,
finanskrise,
food,
hedge funds,
jordbruk,
landbruk,
mat,
money,
penger,
økonomi
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar